maart 30, 2020

Huisdieren en Corona

Share this

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verspreiding van een nieuw coronavirus tot een internationale gezondheidscrisis verklaard. Het virus is een nieuw type coronavirus genaamd COVID-19. Het is afkomstig uit de stad Wuhan in de provincie Hubei. Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus dat we nu in de uitbraak zien – COVID-19 – huisdieren kan infecteren.

Wat u als huisdiereigenaar moet weten over het coronavirus en honden, katten en andere huisdieren

Het humane Coronavirus (COVID-19) is volop in het nieuws. Sommige nieuwsberichten zijn gebaseerd op feiten, terwijl andere berichten meer speculerend zijn. Wij hebben niet alle antwoorden, maar als huisdiereigenaar, of iemand die veel contact heeft met huisdieren, zijn dit de dingen die je moet weten:

Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het nieuwe coronavirus.

 • Volg de meest up-to-date COVID-19 gezondheidsaanbevelingen van de World Health Organization (WHO) / het RIVM.
 • Gebaseerd op de informatie die we nu hebben en wat we weten over andere varianten van coronavirussen:
  • is er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren
 • Elk oppervlak dat in contact komt met een persoon geïnfecteerd met COVID-19 kan in het principe het virus overdragen. Dit geldt ook voor de vacht van huisdieren of afscheiding vanuit de neus. Daarom is het advies om huisdieren bij geïnfecteerde mensen weg te houden en huisdieren van geïnfecteerde mensen binnen of op eigen terrein te houden. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren.
 • Huisdieren op COVID-19 testen is op dit moment ongewenst, omdat er nu geen bewijs is dat honden en katten een bron van de infectie kunnen zijn voor mensen en andere dieren.

  Mensen in quarantaine moeten contact vermijden met kinderen, hun partner en huisdieren. Dit wordt door de World Health Organization geadviseerd om te voorkomen dat het virus mogelijk per ongeluk wordt overgebracht.  
 • Het is altijd verstandig om uw handen goed te wassen en hygiënisch te werk te gaan, vooral vóór en na het contact met huisdieren. Vermijd contact met wilde dieren. Reinig en ontsmet regelmatig oppervlaktes waar uw huisdier vaak komt, zoals een kooi, de voerbak en het gebied daaromheen.
 • Als uw huisdier hoest, niest, sloom is of andere vreemde symptomen heeft, bel dan direct uw dierenarts. Gaat u op bezoek bij de dierenarts? Laat u informeren over de voorschriften van de dierenkliniek en houd u hieraan. Houd uw huisdier voor de zekerheid binnen en houd uw dier weg bij andere huisdieren. Als uw huisdier ziek lijkt, dan komt dit meestal door gebruikelijke virale en bacteriële infecties (zoals de besmettelijke hondenhoest), die niet schadelijk zijn voor mensen.
 • Blijf op de hoogte van de laatste informatie via betrouwbare bronnen zoals:

We volgen deze situatie op de voet om de beste begeleiding en adviezen te bieden aan onze medewerkers en huisdiereigenaren.

Veelgestelde vragen over COVID-19 en huisdieren

We hebben hier voor u de meest voorkomende vragen verzameld.

Kunnen honden of katten besmet raken met het nieuwe coronavirus?

De kans dat uw huisdier geinfecteerd wordt met COVID-19 is erg klein. Op dit moment geeft het RIVM aan dat er één kat in België en twee honden in Hong Kong positief getest zijn op het virus. In Nederland zijn er geen gevallen bekend van honden of katten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. 

Het RIVM geeft ook aan dat de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet verwaarloosbaar klein is in vergelijking tot de besmetting van mens tot mens.

Uit voorzorg adviseert het RIVM mensen die ziek zijn of klachten hebben om huisdieren niet te aaien of te knuffelen en 1,5 meter afstand te houden. Was daarnaast regelmatig de handen met water en zeep.

Is er een risico dat honden en katten het COVID-19 coronavirus kunnen verspreiden?

Gebaseerd op de informatie die we nu hebben en wat we weten over andere varianten van coronavirussen:

 • is er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren

Onderzoeken en testen zijn nog aan de gang en er is nog veel wat we niet weten. Daarom is het belangrijk om steeds de laatste informatie van de gezondheidsinstanties te volgen. U vindt deze laatste informatie bijvoorbeeld bij deze betrouwbare bronnen:

Klopt het dat een kat in België besmet is met het nieuwe Coronavirus?

Ja, op 27 maart is bekend geworden dat een kat positief getest is op het nieuwe Coronavirus. De eigenaar van de kat had het virus ook. Het RIVM geeft aan dat de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet erg klein is.

Waarom blijft informatie over COVID-19 veranderen?

COVID-19 is een nieuw opkomende ziekte en de situatie verandert nog steeds. We leren elke dag meer over de ziekte COVID-19 en het SARS-CoV-2-virus.

Kan ik het coronavirus oplopen als iemand die besmet is met het coronavirus mijn huisdier aait en ik vervolgens zelf weer mijn dier aai? 

Els Broens, veterinair microbioloog verbonden aan de Universiteit Utrecht zegt hierover: ‘Het is misschien hetzelfde als wanneer je dezelfde deurklink aanraakt als iemand die corona heeft. Dus wellicht is het handig om te proberen te voorkomen dat andere mensen met jouw hond in contact komen. Nog steeds gaan we ervan uit dat honden en katten geen rol spelen in de verspreiding, maar de kans is nooit nul.

Moet ik bij milde klachten, zoals hoesten en verkoudheid, het contact met mijn huisdier vermijden?

Ja. Hoewel er geen aanwijzigingen zijn dat huisdieren het nieuwe coronavirus kunnen verspreiden, is het uit voorzorg verstandig om bij milde klachten het contact met huisdieren zoveel mogelijk te vermijden (niet aaien, laten likken of knuffelen). Was goed je handen en laat huisgenoten de dieren uitlaten en verzorgen.

Hoe kan ik mijn hond of kat beschermen tegen het COVID-19 virus?

We houden de volgende voorzorgsmaatregelen aan:

 • Was uw handen na contact met dieren of hun directe omgeving. Is uw kind jonger dan 5 jaar? Houd dan goed in de gaten dat uw kind zijn of haar handen goed wast.
 • Houd huisdieren weg van mensen die positief op het virus getest zijn en houd dieren van geïnfecteerde mensen zoveel mogelijk binnen of op eigen terrein om eventuele verspreiding te beperken. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren.
 • Bescherm uw huid van direct contact met ontlasting van dieren, door (latex) handschoenen te gebruiken of een plastic zakje te gebruiken om de ontlasting op te ruimen.
 • Heeft u een wondje van een beet of kras van uw huisdier? Was dit dan onmiddelijk af.
 • Laat dieren niet aan open wonden of sneetjes van mensen likken. Hetzelfde geldt voor gezichten van jonge kinderen of zwakke mensen.
 • Vermijd contact met wilde dieren. Houd uw hond aan de lijn om te voorkomen dat het dier in contact komt met wilde dieren.
 • Reinig en desinfecteer routinematig contactoppervlakken van dieren, zoals kooien en voederplaatsen.
 • Houd uw dier gezond door regelmatig naar de dierenarts te gaan en uw dier preventieve zorg te geven, zoals parasietenbestrijding. En neem contact op met de dierenarts bij de eerste tekenen van ziekte. Dieren zijn namelijk heel goed in het verbergen van pijn.

Moet mijn huisdier een masker dragen?

Nee. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat gezichtsmaskers huisdieren beschermen tegen infectieziekten of luchtverontreinigende stoffen. Maskers kunnen uw huisdieren daarbij onnodig ongemak geven, of angstig maken.

Moet ik mijn huisdier laten testen op COVID-19?

Huisdieren op COVID-19 testen is op dit moment ongewenst. Op dit moment is er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren.

Mensen in quarantaine moeten wegblijven bij kinderen, partners en huisdieren. Dit wordt door de World Health Organization geadviseerd om te voorkomen dat het virus mogelijk per ongeluk wordt overgebracht.  

Als huisdieren het virus op hun vacht kunnen krijgen, betekent dit dat ik mijn dier moet desinfecteren?

Nee. Alhoewel u een deurknop of aanrechtblad goed kan desinfecteren met desinfectiedoekjes, zijn middelen als alcohol en bleek schadelijk voor uw huisdier. Vermijd onnodig contact met dieren die niet van u zijn en voorkom dat iemand anders uw dier aait. 

Er is geen bewijs dat het met het nieuwe Coronavirus nodig is om uw dier extra te wassen.  Als u uw dier wast, gebruik dan altijd milde shampoo bedoeld voor honden of katten.  

Wat moet ik doen als mijn huisdier zich niet lekker voelt of griepachtige verschijnselen heeft?

Als uw huisdier tekenen van ziekte vertoont, zoals hoesten, niezen of lusteloosheid, bel dan onmiddellijk uw dierenarts en houd uw dier binnen om eventuele verdere verspreiding te voorkomen.

Ziekteverschijnselen bij honden en katten komen meestal voort uit verschillende gebruikelijke virale en bacteriële infecties (kennelhoest, hondengriep, enz.). Deze ziektes hebben niets te maken met coronavirussen en zijn ook niet overdraagbaar op mensen.

Wat als ik me niet goed voel, onlangs een risicogebied heb bezocht en/of in quarantaine ben vanwege mogelijke blootstelling aan het COVID-19-virus, maar mijn huisdier nog steeds medische hulp nodig heeft?

Als u griepachtige symptomen ervaart of in quarantaine bent vanwege mogelijke blootstelling aan het coronavirus, blijf dan thuis en bel uw arts voor advies over de volgende stappen.

Als uw huisdier niet onmiddellijke een dierenarts nodig heeft, houd uw dier dan thuis en vermijd contact met andere mensen en dieren. We helpen u graag met het opnieuw plannen van afspraken voor uw huisdier als u weer gezond bent.

Als uw huisdier dringend moet worden gezien vanwege een levensbedreigende situatie of ziekte:

 • Bel naar de dierenkliniek en informeer:
  • of de kliniek is uitgerust om patiënten te behandelen die mogelijk zijn blootgesteld aan het COVID-19-virus
  • of de kliniek over voldoende quarantaine-faciliteiten en personeel beschikt om voor uw huisdier te zorgen

   Hoewel er beperkt bewijs is dat huisdieren kunnen worden besmet en er geen bewijs is dat ze een risico vormen voor anderen, is dit puur een voorzorgsmaatregel. De reden hiervoor is dat we nog niet veel over dit virus weten.
 • Als uw dierenkliniek niet in staat is om volledige quarantaine en bijbehorende zorg voor uw huisdier te bieden, vraag dan naar een verwijzing naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek met Intensive Care of quarantaine capaciteit.
 • Zorg ervoor dat een niet besmette en niet in quarantaine geplaatste vriend of familielid uw huisdier van en naar de dierenkliniek vervoert om mogelijke blootstelling te beperken.

Kan geproduceerd voedsel voor huisdieren het COVID-19-virus dragen?

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat droog of ingeblikt voedsel voor huisdieren een potentiële bron is voor virale ziektes.

Bronnen:
Anicura
World Organization for Animal Health (OIE)
WSAVA – Global Veterinary Community 
RIVM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

3 × 2 =

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gerelateerde berichten

Pomeranian / Dwergkees / Kleine Keeshond

Schrijf je nu in om de laatste updates, acties, kortingen, nieuws en foto's te krijgen!